Asuntomessut 2022

Naantalissa järjestetään Suomen asuntomessut 2022, vuosi Lohjan asuntomessujen jälkeen. Naantali järjestää vuoden 2022 asuntomessut yhteistyössä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa kuten joka vuosittaiseen suomalaiseen perinteeseen jo asuntomarkkinoilla kuuluu. Messualue sijaitsee upealla Luonnonmaan saarella, Kultaranta-golfin läheisyydessä, Matalahden rannalla noin kolmen kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Alueen läheisyyteen suunnitellaan parhaillaan uutta päiväkotia ja koulua, jotka ovat sitten uusien naantalilaisten käytettävissä. Perinteinen sisäsaariston peltomaisema, kaunis metsäinen kallioluonto ja alueen virkistysmahdollisuudet luovat upean kokonaisuuden viihtyisälle asumiselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille uudelle asuinalueelle ja tuovat omalla tavallaan Naantalin identiteetin uusien asukkaiden saataville. Hankkeen yhteydessä messualueelle kunnostetaan venereitti ja rakennetaan uusi venesatama ja rantapuisto Naantalin merelliseen imagoon soveltuen. Alueelle on suunniteltu sekä yhtiömuotoista asumista, että noin 20 pientalotonttia. Tonttien ympärille jätetään paljon viheralueita. Alueen kokonaispinta-ala on noin 20 hehtaaria. Asuntomessujen tärkeimmät tehtävät ovat toisaalta esitellä aina sen hetkisiä trendejä asuntomarkkinoilla, mutta myös samalla markkinoida kulloinkin vuorossa olevaa kaupunkia, mikä siis 2022 on Naantali.

Messujen teemoista

Naantalin asuntomessujen rakentamisen teemana ovat mm. saariston luonto. Saariston luonto on ainutlaatuinen ja siksi säilyttämisen arvoinen. Saaristolaiset ovat osanneet rakentaa luontoa kunnioittaen ja haluamme jatkaa tätä perinnettä. Asuntomessut toivoo ratkaisuja, jotka sopivat mahdollisimman hyvin rakennuspaikkaansa, ja ilmentävät luontevaa asumista lähellä luontoa. Toisaalla myös etsitään ja haetaaan innovatiivisia energiaratkaisuja. Tavoitteena on luoda alueellisia energiaratkaisuja ja erilaisia rakennuskohtaisia toteutuksia, joilla saavutetaan erityisen matala alueellinen energiankulutuksen taso. Päämääränä on myös, että integroitujen energiaratkaisujen tuomat kokonaishyödyt siirtyvät asukkaalle täysimääräisinä. Energiaratkaisujen tavoitteena on pienentää asumisen kustannustason nousuriskejä ja tukea omavaraisuutta. Näiden teemojen lisäksi myös terveellinen rakentaminen ja turvallisuus ovat tärkeitä näkökohtia vuoden 2022 asuntomessuille. Asuntomessut toivovat sisäilman osalta laadukkaita ja edistyksellisiä ratkaisuja. Turvallisuusajatteluun messujen osalta liittyy mm. palotuvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy esim. materiaalivalintojen ja valaistuksen suunnittelun avulla, vesivahinkojen ennaltaehkäisy ja esteettömyys. Messujen päämääränä on turvallisuuskulttuuri, jossa asukaat osaavat toimia oikein, jos havaitsevat jonkin epäkohdan. Turvalliseksi suunniteltu, rakennettu ja koettu ympäristö on myös viihtyisä.

Messualueen historia

Lounatuulen maisemissa on ollut asutusta jo keskiajoilta lähtien peräti kolmen isomman kylän toimesta: Isokylä, Inttilä ja Saksila. Inttilän tilasta lohkottiin 1900-luvun alussa Rauhala niminen tila, jonka puutarhan alueelle tulee asuntomessujen toimesta sitten Lounatuulenpuisto ja lasten leikkialue. Alun perin Luonnonmaan saari on ollut kaksi erillistä saarta, mutta maanpinnan kohoamisen seurauksena Luonnonmaasta tuli aikanaan yhtenäinen. Kaunis 211 metriä pitkä holvisilta, Ukko-Pekan silta, yhdisti Luonnonmaan manner-Naantaliin vuonna 1934. Silta sai nimensä tuolloin Suomen tasavallan presidenttinä toimineen P.E. Svinhufvudin lempinimestä Ukko-Pekka. Saarelle rakennettiin Isokylän alueelle 2000 luvulla myös golf-kenttä, jonka yhteydessä toimii Kultaranta Resort monipuolisine hyvinvointipalveluineen.